Lies Van Assche brengt mensen samen met boeiende projecten rond textiel

Lies Van Assche. © Sarah Van Looy

Textiel is zoveel meer dan de stof waar je kleren en lakens van gemaakt zijn, weet sociaal kunstenaar Lies Van Assche. Met DOEK vzw bedenkt ze interessante projecten waarbij ze textiel inzet om mensen met elkaar in verbinding te brengen.

Op een zonnige augustusdag zitten een tiental bezoekers onder de bomen van het Middelheimpark. Ze borduren de lappen stof op hun schoot, waar stukken van de plattegrond van Antwerpen op gedrukt zijn. Een hoekje Merksem waar de bibliotheek en wat huizen ingekleurd zijn, een felgroen park in een spie centrum, een schattig Mortsels hondje. Aan één tafel loopt een discussie over de vraag of dat grote onbedrukte stuk in Hoboken misschien de Hobokense Polder is. Je eerste geschaafde knie, je eerste kus, je eerste slaande ruzie. Iedereen die wil kan hier langskomen, zijn verhaal over een plek in de stad opschrijven en dat op de kaart (laten) borduren. Het STST2.0-project, kort voor Sterrenstof, is nog maar net begonnen. De volgende twee jaar wil DOEK op verschillende plekken in de stad kamp opzetten om uiteindelijk de kaart van Antwerpen weer samen te brengen voor een tentoonstelling, met borduursels allerhande die de verhalen van de inwoners, bezoekers en borduurders illustreren..

We gebruiken cookies en vergelijkbare technologieën om de diensten en functionaliteit op onze site mogelijk te maken en om je interactie met onze dienst te begrijpen. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van dergelijke technologieën voor marketing en analyse. Bekijk het privacybeleid