Mijn handen zijn niet leeg

Mijn handen zijn niet leeg

van maart 2021 tot december 2022

onderzoeker
Anna Jamieson
inhoudelijke klankborden
Lies Van Assche
Sofie De Ruysser (ErfgoedLab)
redacteur publicatie
An Van den Bergh
partners
ErfgoedLab Antwerpen

DOEK vzw plaatst dynamiek, diversiteit en leerprocessen centraal in haar werking. Sociaal geëngageerd kunstenaar Lies Van Assche richtte dit textielplatform op om nieuwe vormen van maken en ontmoeten te verkennen. Textiel en textiele praktijken zijn een vertrekpunt om mensen samen te brengen en na te denken over hoe we (samen)leven. DOEK is dan ook een broedplaats voor projecten die communities of practice de kans geven elkaar te treffen en zo artistieke processen stimuleren.

In Antwerpen vind je mensen met verschillende vaardigheden en tradities. Het maakt de stad al eeuwenlang tot een creatieve plek waar kennis en kunde worden uitgewisseld. ErfgoedLab Antwerpen stelt zich de vraag hoe die dynamiek en diversiteit de inspiratie en leerprocessen bij makers beïnvloeden. Hoe komt overdracht van immaterieel erfgoed tot stand in deze stedelijke omgeving?

DOEK en ErfgoedLab Antwerpen ontmoeten elkaar in een co-creatief praktijkonderzoek. De onderzoeker dompelt zich onder in de praktijk van DOEK en bestudeert de processen van overdracht. Waar vinden erfgoed en kunst elkaar daarin? Twee DOEK-tools van Lies Van Assche worden met elkaar vergeleken: Collective Wisdom Sessions en ontmoetingsateliers (binnen het project StadsStof). Hoe spelen de samenstelling van een community en de keuze van een methodiek een rol bij overdracht van kennis, kunde en verhalen, maar ook als artistieke praktijk?

Tussen maart 2021 en december 2022 werkt onderzoeker Anna Jamieson nauw mee aan StadsStof en Collective Wisdom Sessions, twee projecten van Lies Van Assche. Ze gaat tijdens en na de projecten in gesprek met deelnemers. In een onderzoeksrapport worden de projecten en de processen die erheen leidden, beschreven. Deelnemers komen aan het woord via interviews, om zo een inkijk te geven in de manier waarop StadsStof en Collective Wisdom Sessions impliciet omgaan met de notie van immaterieel erfgoed en kennisdeling. 

In 2023 publiceren ErfgoedLab en DOEK een pocket-publicatie met daarin enkele momenten en bevindingen uit ‘Mijn handen zijn niet leeg.’ An Van den Bergh verzorgt hiervoor de redactie en verdere procesbegeleiding. 

Terug naar PROJECTEN
We gebruiken cookies en vergelijkbare technologieën om de diensten en functionaliteit op onze site mogelijk te maken en om je interactie met onze dienst te begrijpen. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van dergelijke technologieën voor marketing en analyse. Bekijk het privacybeleid