Pagne Africain – Afrikaans textiel in het Industriemuseum Gent

 
 
In het kader van Black History Month België cureerde antropologe en activiste Stella Nyanchama Okemwa vorig jaar al de tentoonstelling ‘Pagne Africain’ in het Modemuseum Hasselt. Van 31 maart tot 7 juni 2022 strijkt ‘Pagne Africain’ in een aangepaste vorm neer in het Industriemuseum Gent. 
 
De reizende tentoonstelling geeft een inkijk in de rijkdom en verscheidenheid aan texielculturen in Afrika. Wanneer het op stof aankomt, kennen verschillende bevolkingsgroepen andere gebruiken en tradities – een eigen manier van doen en betekenisgeving. Okemwa voorziet daarom ieder stuk in de tentoonstelling van achtergrondinformatie en onthult zo onder andere de herkomst, het maakproces en de betekenis achter alle kleurrijk bedrukte stoffen in ‘Pagne Africain’. Textiel uit het Afrikaanse continent, zo vertelt Okemwa, vertelt verhalen over landen en mensen en heeft bovendien een enorme spirituele betekenis – deze, en andere aspecten, doet ze doorheen de tentoonstelling uit de doeken.
 
Okemwa’s indrukwekkende eigen verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken ligt aan de basis van de expo en wordt ditmaal vergezeld door een aantal stukken uit de collectie van het Industriemuseum: “textielstalen van Gentse fabrikanten voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis”, aldus het museum.
 
DOEK ging, in het kader van haar Collective Wisdom Sessions, al regelmatig in gesprek met Nyanchama Okemwa. Zo bespraken we, samen met kunstenaar en onderzoeker Pierre-Antoine Vettorello, hoe modecuratie als dekoloniale praktijk kan fungeren. Wij volgen Nyanchama’s werk vol bewondering en zijn er uiteraard ook bij op de openingsavond van Pagne Africain.
 
‘Pagne Africain’ loopt van 31 maart tot en met 7 juni 2022. Meer informatie vind je op de website van het Industriemuseum: https://www.industriemuseum.be/nl/agenda/pagne-africain.
 
(c) Martin Corlazzoli
(c) Martin Corlazzoli
(c) Martin Corlazzoli
(c) Martin Corlazzoli
(c) Martin Corlazzoli
We gebruiken cookies en vergelijkbare technologieën om de diensten en functionaliteit op onze site mogelijk te maken en om je interactie met onze dienst te begrijpen. Door op 'Accepteren' te klikken, ga je akkoord met ons gebruik van dergelijke technologieën voor marketing en analyse. Bekijk het privacybeleid