Repair d’Anvers

van maart 2022 tot oktober 2022

coach en ateliercoördinator
Samira Lafkioui
kunstenaar
Lies Van Assche
Community-builder
Cleïs Cogen
partners
Stebo vzw
Jumpstarters
CVO Encora
CVO Vitant
Gatam
MoMu Antwerpen
met steun van
ING Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Met het pilootproject Repair d’Anvers zetten Samira Lafkioui en kunstenaar Lies Van Assche samen met vrouwen die moeilijk hun weg vinden naar de arbeidsmarkt én een bijzonder ambachtelijk textieltalent bezitten, een atelier op waar kleding wordt hersteld met traditionele én nieuwe textieltechnieken.

Repair d’Anvers brengt de vrouwen samen om te onderzoeken hoe hun talent een invloed kan hebben op hun eigen leven, maar ook op de manier waarop we met kleding omgaan. Het project streeft ernaar de betrokken vrouwen maximaal in hun kracht te zetten: zij leveren technieken aan die kunnen worden ingezet om kleding te herstellen of te customizen en geven aan welke skills ze willen ontwikkelen. Doorheen dit co-creatieve traject gaan de vrouwen in gesprek met vormgevers en andere ambachtslui en onderzoeken ze samen de kansen die textieltechnieken bieden. Via ateliers en workshops delen ze hun kennis.  Zo worden ze niet alleen de deskundigen in het atelier, maar ook een aanspreekpunt voor ondernemers binnen de sociale en circulaire economie. Ze ontwikkelen nieuwe kennis en vaardigheden én maken kans als ondernemers.

WIE?
Door én voor een groep vrouwen met een bijzonder ambachtelijk textiel talent, die moeilijk hun weg vinden naar de arbeidsmarkt (door taal, familiale situatie, gezondheid  etc. )

WAT?
In een eerste fase experimenteren we via co-creatieve textielateliers met oude kledingstukken en textiel. We geven dit textiel een nieuw  leven door het herontwerpen en herstellen van kledingstukken met ambachtelijke technieken uit diverse thuislanden (zoals borduren, stoppen, weven, vilten, applique, passement, kantklossen, verven, tapijtknopen, vlechten, etc.). Op deze manier herdenken we textiel afvalstromen en zetten we in op visieontwikkeling rond duurzaam textiel.  

In een tweede fase onderzoeken we tijdens leersessies in een texlab hoe we het ambachtelijke en het hoogtechnologische kunnen verknopen.  Deze uitwisseling  schept nieuwe mogelijkheden voor de traditionele ambachten door te experimenteren met: lasercutting, 3D printen,  etc. Op die manier verbinden we verleden met de toekomst, Vlaanderen met de rest van de wereld. Tijdens deze leersessies zetten we bovendien in op kennisuitwisseling tussen vormgevers, kunstenaars, wetenschappers, makers en ambachtslieden.

Terug naar PROJECTEN

Beschikbare data

Geen activiteiten